צרו קשר:
טל: 077-7990989
מייל: [email protected]

ליווי מקיף, מקצועי ומסור
יד ביד – כל הדרך

1. ללמד את עצמכם לנגן לבד (או בעזרת האינטרנט/ חוברת)

ללמוד לנגן לבד זו טעות שכדאי מאוד להימנע ממנה. זה נכון שיש גיטריסטים (בודדים) מצוינים שלמדו לבד, אך זה די נדיר. לרוב המוחלט של האנשים עדיף ללמוד עם מורה מקצועי, זה יחסוך להם המון זמן, תסכול ואי-וודאות ויעזור להם להימנע מטעויות שעלולות 'להיתקע' בהרגלי הנגינה שלהם. גם היצירתיות של מי שלומד עם מורה היא לרוב מפותחת יותר. יש מי שמתגאה לומר "אני לומד לבד" וחושב שזה דבר מרשים, אבל לא תעדיפו להרשים באמצעות כישורי הנגינה שלכם?

מודה ומתוודה שגם אני בתחילת דרכי למדתי לבד, ואפילו חשבתי שאני מצליח – עד שהתחיל להיות לי קשה ולא הבנתי למה… לצערי בגלל זה הפסקתי לנגן וחזרתי לגיטרה רק אחרי כמה שנים (מבוזבזות), וכשחזרתי ללמוד (הפעם עם מורה מקצועי לגיטרה) הבנתי איזה טעויות חמורות עשיתי מבלי להיות מודע, ואיך הטעויות האלה עיכבו את ההתקדמות שלי.

מאחל לכם שתלמדו מניסיון של אחרים ולא מטעויות שלכם כפי שאני עשיתי.

2. לקחת שיעורים אצל מורה לא מתאים או לא מקצועי

מורה לא מתאים או לא מקצועי יגרום לכם לדשדש במקום מבלי שתהיו אפילו מודעים לכך, ועד שתבינו תגלו שבזבזתם זמן וכסף ואולי גם סיגלתם הרגלים לא נכונים שיגזלו מכם זמן נוסף בהחלפתם בהרגלים חדשים.

אפשר לומר בוודאות שלא כל המורים שמפרסמים את עצמם הם באמת מקצועיים ועברו הכשרה מתאימה. נכון שיש גם מורים מצויינים, אך מספרם נמוך בהרבה ממספר המורים הלא מקצועיים. בחירת המורה הנכון היא חלק קריטי בתהליך הלמידה שלא תמיד מקדישים לו את הזמן והמחשבה הדרושים.

בנוסף, גיטריסט שרוצה ללמוד בלוז, רוק או מטאל ולומד אצל מורה שמתמחה במוסיקה קלאסית, בעצם מבזבז את הזמן והכסף שלו. אי אפשר ללמוד הכל וחשוב להתמקד בסגנון הרצוי ועם המורה לגיטרה המתאים לסגנון זה.

הנה מאמר שיעזור לכם להבין איך לבחור מורה לגיטרה

שיעורים אצל מורה לא מקצועי

3.  תרגול חסר אסטרטגיה, שיטה ודרך

לפני שאתם מתיישבים עם הגיטרה ומתרגלים, חשוב לוודא שיש לכם אסטרטגיית תרגול ודרך, אשר מותאמות אישית בשבילכם, בהתאם ליעדים שלכם, רמת הנגינה שלכם, הסגנון אליו אתם מכוונים, הידע שלכם, החוזקות והחולשות שלכם.
תרגול בלי תכנית ובלי שיטה כתובה וברורה הוא תרגול לא יעיל שיבזבז לכם זמן יקר.
נכון, אפשר להשתפר גם בלי תכנית ושיטה, אבל זה יקח הרבה יותר זמן ויהיה הרבה יותר קשה ומתסכל.

אם המורה שלכם לגיטרה עדיין לא עשה זאת, בקשו ממנו שיעזור לכם להכין תכנית תרגול מותאמת עבורכם.

תרגול, שיטה ודרך בלימודי נגינה

4. לא להציב יעדים ולא לדעת מה אתם רוצים ללמוד

רוב הגיטריסטים לא ממש יודעים לענות לעצמם (או למורה לגיטרה) על השאלה "מה אתם רוצים לדעת לנגן?". התשובה "אני רוצה להיות מסוגל לנגן כל מה שארצה" היא כללית מדי ולא עוזרת לכם להתמקד. 

האם אתם רוצים להיות "נגני מדורות" שיכולים ללוות שירים באקורדים? אולי אתם רוצים לדעת לנגן שירים בסגנון heavy metal? או לדעת לאלתר סולואים? אולי אתם מכוונים בכלל לבלדות אקוסטיות? 

אם לא תתמקדו לא תדעו על מה לעבוד. המיקוד יכול להשתנות מתקופה לתקופה, אבל בלי מיקוד התרגול יהיה מפוזר ולא יעיל.

להציב יעדים לדעת מה אתם רוצים ללמוד

5. העדר תוכנית לימוד

בניגוד לתכנית תרגול, תכנית לימוד היא יותר כללית וצריכה להיות נגזרת של המטרות שלכם והרמה הנוכחית שלכם. לימוד בלי תכנית להשגת המטרות הוא אחת הטעויות החמורות שיפגעו בתהליך הלמידה שלכם. מי שלומד בלי תכנית נוטה לקפוץ מנושא לנושא, לא יודע על מה ואיך לעבוד במקביל, לא מסיים דברים לפני שהוא עוזב אותם ונתון תמיד להסחות דעת. אם אתם מרגישים שאין לכם דרך ואין אופק, זה אולי הדבר הראשון שאתם צריכים לטפל בו יחד עם המורה שלכם לגיטרה.

תכנית לימוד טובה מתייחסת לטווח הקצר, הבינוני והארוך, ומתעדפת את הנושאים כך שתמיד תדעו לאן אתם מכוונים ובמה עליכם להתמקד.

תוכנית לימוד גיטרה

6. ניצול לא נכון של הזמן.

התמקדות יתר בנושאים פחות חשובים ואי-התמקדות בנושאים חשובים ביותר.

הרבה פעמים, כשאני מתחקר תלמידים על מה הם עובדים בין השיעורים וכמה זמן הם מקדישים לכל נושא, אני מגלה שחלוקת הזמנים וסדר העדיפויות לוקה בחסר. לעיתים קרובות ישנה השקעה של עודף זמן על הדברים הפחות חשובים\דחופים והזנחה של הנושאים החשובים באמת ודחופים לשם התקדמות. גם הריכוז והמחשבה צריכים להיות מכוונים לנקודות מסוימות אותן אתם רוצים לשפר. אם לדוגמא, אתם מתרגלים סולו של סלאש (או כל גיטריסט אחר), ובמהלך הסולו יש קטע המשלב טכניקת sweep picking שאתם לא מצליחים לבצע בצורה חלקה, עליכם לתרגל את הטכניקה הזו בנפרד ולא כחלק מכל הסולו. לנגן אותה גם כפי שהיא מופיעה בסולו וגם לזהות ולבודד את הקושי המסוים בטכניקה זו ולבנות עבורכם תרגיל ייעודי לשיפור היכולות בתחום זה. תרגול באופן זה יעזור לכם ללמוד את הסולו בצורה הרבה יותר יעילה ובזמן קצר יותר, ועל הדרך גם תשפרו את היכולות שלכם.

ניצול לא נכון של הזמן

7. לצפות לשלמות ולא לעבוד במקביל

לעבוד קודם כל על נושא אחד, להמשיך עד שהוא מושלם לחלוטין, ורק אז להתקדם לנושא הבא. נשמע הגיוני נכון? כן זה נשמע הגיוני מאוד אבל זאת טעות בסיסית ביותר. העבודה צריכה להיות על מספר נושאים במקביל ואסור לחכות לשלמות לפני שמתקדמים או לומדים נושא חדש (אם כי גם לא כדאי למהר מדי).

למה? קודם כל בגלל שאין דבר כזה שלמות בנגינה בגיטרה, ואם יש משהו שמתקרב לזה הוא מגיע אחרי הרבה שנים של נגינה וניסיון. אם נחכה לשלמות נמנע מעצמנו התקדמות ולמידה. בנוסף, תרגול של כמה נושאים במקביל הוא הרבה יותר מעניין, מהנה ומדרבן לנגן, אך חשוב מכך – הוא עוזר לכם ללמוד לשלב יחדיו את כל מה שאתם לומדים. זוהי הרמה הגבוהה באמת של גיטריסטים. גיטריסט שיודע לנגן אקורדים, ויודע לנגן טכניקות של סליידים, וטרמולו ו-sweep picking, וויברטו ובנדים, אבל לא יודע לשלב אותם ביחד לכדי מנגינה נעימה ויצירתית – לא באמת יודע אף אחת מהטכניקות האלו.

על התרגול שלכם להיות תמיד כזה שמשלב מספר נושאים עליהם אתם עובדים במקביל ולא אחד אחרי השני, ותמיד יש לשאוף להתקדמות – לא לשלמות.

לצפות לשלמות ולא לעבוד במקביל

8. לימוד מיותר מדי מקורות שונים ומגוונים

איזה כיף שיש לנו היום את האינטרנט, והיו-טיוב, ומלא חוברות וספרים ואין-סוף מקורות מידע… אבל ריבוי המקורות הוא לא בהכרח טוב ומועיל, ואף עלול להזיק לכם.

ראשית, חייבת להיות לכם דרך ואסטרטגיה, ולמידה ממקורות שונים שלא דבקים באותה השיטה ובאותה פילוסופיית לימוד עלולה לבלבל ולהטעות אתכם.

בנוסף, ישנו המון המון חומר לא מדויק ומטעה באינטרנט. אם לא תדעו לסנן אותו אתם בבעיה. הקפידו ללמוד מכמה שפחות מקורות וממקורות כמה שיותר מקצועיים ואמינים.

אני לא אומר לא להיעזר באינטרנט, להפך. זהו כלי נהדר שיכול לעזור לכם, אך רצוי להשתמש בו יותר למשימות מיוחדות כמו לראות את הגיטריסט האהוב עליכם בהופעה חיה ולנתח את אופן הנגינה שלו, או לנסות ללמוד סולו מסוים כזה או אחר. בכל מקרה, חשוב להיות תמיד ביקורתיים כלפי כל תוכן בו אתם נתקלים ממקור שאינו מוכר או שאינכם סומכים עליו.

יותר מדי מקורות שונים ומגוונים

9. ציפיות לא נכונות מתהליך הלמידה והתרגול

הטעות הזו נפוצה בעיקר אצל תלמידים מתחילים או ברמה בינונית. תהליך לימוד נגינה הוא תהליך ארוך, הדורש המון סבלנות, אורך רוח, התמדה, תשוקה ומשמעת עצמית.

מי שלא מפגין את התכונות האלה לאורך זמן לא יהיה גיטריסט ברמה גבוהה. (כשאני אומר רמה גבוהה אני לאו דווקא מתכוון למקצוען, אלא למישהו בעל יכולות שהן מספקות עבורו).

התהליך כולל גם התמודדות עם משברים ותסכולים (ואין, לא היה ולא יהיה גיטריסט שלא חווה משברים ותסכולים). מי שמצליח הוא זה שיודע להתמודד לאורך זמן.

כדאי גם לציין שגרף ההתקדמות אינו לינארי, כלומר, ישנן תקופות בהן תרגישו שאתם לא מתקדמים או אפילו בנסיגה ומנגנים פחות טוב מבעבר. זה בסדר ! זה חלק טבעי מכל תהליך למידה וחשוב שתהיו מודעים לכך ותקבלו את זה בהבנה ובסבלנות.

ציפיות מתהליך הלמידה והתרגול

בחנו את מצבכם לפי 9 הנקודות שפורטו. התחילו בבחירת המורה הנכון לנגינה.
אחרי שבחרתם מורה לגיטרה, התייעצו איתו והיעזרו בו כדי לפתור כל בעיה שאתם נתקלים בה. מהרגע שבחרתם מורה לגיטרה ואתם שלמים עם בחירתכם, שימו את אמונכם המלא במורה שלכם לגיטרה, ותנו לו להתוות לכם את הדרך הנכונה עבורכם, כדי שתוכלו למצות את הפוטנציאל האדיר שחבוי בתוככם ולהיות הגיטריסטים שאתם יכולים וראויים להיות.

13 תגובות

  1. ווואאוווווו!!!
    כל מילה במאמר זה פצצה לגבה
    מה שזה נכון
    תודה לכם עזרתם לי מאוד

  2. תודה ממש, אני לומד לבד ובאמת די "התגאתי" בזה ובאמת לאחר זמן חשבתי על זה והבנתי שאני צריך מורה, עכשיו אחרי מה שראיתי שכתבת זה בכלל נתן לי דחיפה… תודה גם על שאר הטיפים הם חשובים מאוד להתקדמות , תודה רבה ממש

  3. אני כבר די יודע לנגן משמיעה, ואת רוב השירים אני מצליח לנגן יחסית מהר, האם אני עדיין צריך מורה?תודה

    1. הי, נגינה משמיעה ונגינה מהירה הם רק חלק מהדברים שגיטריסט טוב צריך ורוצה לשלוט בהם.
      מורה יכול יעזור לשפר את מה שאתה יודע וגם להצביע על דברים שאתה לא יודע ולא מודע אליהם בכלל.
      באופן כללי, מורה יעזור לך להתקדם, ללמוד, להשתפר ולנצל טוב יותר את הזמן שלך.
      האם אתה צריך מורה? זה תלוי בעיקר בך ובשאיפות שלך… אם אתה עדיין שואף להשתפר, ללמוד ולהתקדם אז מורה טוב יחסוך לך הרבה זמן, תסכול ואפילו כסף.
      בהצלחה !!

  4. בגדול אתה צודק אבל!…
    אני הצלחתי ללמוד לבד לנגן כמעט כל שיר בכמה סולמות פופולריים AM DM ן EM לפחות וכעת גם לנגן "ברה" את השאר
    אבל כיון שלא למדתי אצל מורה, הפריטות שלי לא משהו וגם הסולו ורק בגלל כשרון הצלחתי פחות או יותר באקורדים
    ויש לי הרבה להשלים ולכן ממולץ ללמוד אצל מורה אם כי אפשר קצת ללמוד לבד

    1. אחד החסרונות של למידה לבד היא שאין לך פידבק, הכוונה ומעקב מסודר ושיטתי אחרי ההתקדמות.
      מורה טוב יפתור לך את הבעיות האלה.
      אם אתה בכל זאת לומד לבד… העצה הכי טובה שאני יכול לתת לך היא קודם כל להבין מה בדיוק אתה רוצה לשפר (טכניקה מסוימת, ידע תיאורטי, שמיעה מוסיקלית, קצב וכו') ולנסות להתמקד בזה ולעקוב.
      אפשר להקליט את עצמך מנגן קטע מסוים ולהשוות את ההקלטה לנגינה של אותו קטע אחרי תקופת תרגול.
      מאוד חשוב שתראה את ההתקדמות שלך כדי שתהנה הרבה יותר מהתהליך, וכן… תוכל גם לטפוח לעצמך על השכם מידי פעם ולהיות גאה במה שהשגת 🙂
      זה יוסיף המון למוטיבציה ולקצב ההתקדמות שלך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *